Ordre de Montesa

[en construcció]

Itinerari cultural de l’època daurada del Maestrat

Palaus, fortaleses, presons, esglésies, muralles, molins...un viatge a l’Edat Mitjana més emblemàtica del Maestrat de Montesa.

Successors i hereus dels Templers i Hospitalers, va sorgir en 1317 una nova ordre anomenada Santa Maria de Montesa, una ordre merament “valenciana” que s’instauraria en el cor del Maestrat, cavallers que defengueren el Regne de València i continuaren amb la Reconquesta.

Amb els béns de les ordes del Temple i de l’Hospital, el rei Jaume II va instaurar una nova orde, amb la fi de combatre els setges sarraïns en la costa i fronteres llevantines. L’ordre militar i religiosa de Santa Maria de Montesa naix baix la regla del Císter, al front de la mateixa estaven els Maestres, d’aquí el nom d’esta terra, el Maestrat.

Van establir la casa central al castell de Montesa (València) fins l’any 1748. Malgrat això, els Maestres van arrelar-se per tot el Maestrat, sent la seu dels Maestres la població de Sant Mateu. Les terres del Maestrat eren on l’Ordre posseïa major part de territori, cruïlla de camins i principal eix comercial entre la costa i la muntanya.

El Maestrat va viure la seua època daurada en l’ Edat Mitjana de Montesa amb el comerç de la llana i cereals (s.XIV-XV) i del vi fins l’arribada de la fil·loxera en el segle XIX-XX. La importància d’este territori es constata en la història de l’església catòlica, atès que fou en l’església de Sant Mateu on tingué lloc la fi del Cisma D’Occident amb la renúncia de Climent VII davant el nunci Pere de Foix en 1429. La història dels pobles de la comarca del Maestrat tenen els seus orígens en esta època, la medieval, una època marcada per les diferències entre els senyors (Maestres) i la societat rural però també pel naixement d’un sentiment col·lectiu d’estima per estes terres que descobriràs en esta regió històrica.

Camí Reial de Montesa

Comencem el recorregut en Sant Mateu, seu dels Maestres de Montesa, on no et costarà gaire transportar-te a l'època medieval i pensar que et creuaràs amb un gran Maestre o cavaller al girar la cantonada. Este poble va ser zona de pas de personatges emblemàtics com el Papa Luna, Felipe II, el càtar Belibaste o Sant Vicent Ferrer. Ressalta l’espectacularitat de l’Església Arxiprestal (s.XIII-s.XVIII). Descobriràs el perquè de la importància de Sant Mateu en el segles XV-XVI en infinitat de monuments històrics que tens per visitar: palaus, museus, fonts, un forn medieval, un convent, les muralles, “Les Presons” i el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels.

Si continuem pel Nord, en la xicoteta i acollidora població de la Jana, un passeig pel poble et traslladarà a temps medievals en què agricultors i ramaders convivien amb els senyors feudals. Prova d’això es l’existència d’un Forn Medieval, i la Casa Batlle en la que es va allotjar el Papa Luna. Una de les cites més destacades de l'any del Maestrat és la Fira de la Jana, un esdeveniment centenari on s’uneixen tradició, comerç i gastronomia i que es celebra durant el mes d’octubre.


L’itinerari dels Maestres passa per Traiguera un poble amb un gran esplendor històric per on van passar personatges tan coneguts com: Carlos V, Felipe II, Juan de Àustria, San Francisco de Borgia, Sant Vicent Ferrer o Cervantes. Aquí descobriràs una de les joies més excepcionals del Maestrat, el Reial Santuari de la Font de la Salut (s.XIV), vestigi del pas per Traiguera de les ordres de Montesa i els Hospitalers, lloc de pelegrinatge dels pobles del Maestrat i on t’assabentaràs de l’enigmàtica història de la font del Miracle. I pel casc antic descobriràs una presó medieval, muralles i vestigis gòtics.


Resseguint la senda del Santuari de Traiguera trobem Cervera del Maestre un poblet de gran empremta medieval situat baix l’ombra del seu emblemàtic Castell, un dels llocs estratègics de La Reconquesta i més tard territori feudal de Montesa. El Castell-Fortalesa de Cervera data entre el segle X i XI i del qual encara es conten històries i llegendes. La llegenda del Drac de la Faram es representa en el mes de juliol en un esdeveniment únic, la “Trobada de Dracs i Bèsties de Foc”. Cervera té un important llegat històric que veuràs reflectit en els seus empinats i estrets carrers situats a la falda del seu castell. Si t’animes a passejar pel casc antic podràs visitar l'església de l'Assumpció junt a la Torre del Campanar i l’Antiga Llotja Medieval.


Fent un xicotet salt en el camí, en un dels enclavaments muntanyosos més destacables del Maestrat podràs visitar l’antic poblat medieval de La Barcella que és on s’ubica la Carta Pobla més antiga de Xert, donada pel rei Alfons II a l’Ordre de l’Hospital. D’aquella civilització només queda en peu l’ermita Barroca de Sant Marc. Un dels llocs més singulars de Xert és l’anomenat Poble Vell, caracteritzat pels seus empinats i estrets carrers i on destaca l’església d’estil renaixentista amb vestigis gòtics.


Més al Nord trobem Canet lo Roig, una encisadora vila rodejada de moles i serres. Els orígens del poblament es troben en un pujol i es remunten a etapes molt anteriors a la romanització. En la part alta del poble podràs contemplar l'església fortificada de Sant Miquel Arcàngel, de la qual destaca la seva voluminosa cúpula o “mitja taronja” com aquí se la coneix. Descobriràs pintoresques places, cases gòtiques i l’antiga presó medieval.I en la part més septentrional d’este viatge per terres de Montesa faràs una parada en el millor escenari possible, la porta d’entrada al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, en la població de Rossell. La carta de població és del 1237 i fou concedida per Hug de Follalquer, mestre dels hospitalers, esta carta és considerada com la primera pedra del País Valencià. Al bell mig del Parc descobriràs el municipi de Bel, un raconet intacte, amagat del soroll que serà un delit per als visitants i on trobaràs una església romànica.


Als voltants del territori, en la part oriental descobriràs zones estratègiques i de pas de Montesa i gaudiràs d’un autèntic paisatge mediterrani caracteritzat per carrasques, ametlers i camps de cultiu i podràs veure pintorescs pobles que van pertànyer a l’Ordre del Temple com Tírig i Vilar de Canes. Des de l’ermita de Santa Bàrbara de Tírig gaudiràs d’unes fabuloses vistes i en la plaça del poble veuràs la torre campanar de l’església on ressalta un curiós rellotge solar. En Vilar de Canes trobaràs vestigis medievals en el Mas de la Segarra (casa rural) i pel poble un antic molí d'oli molt ben conservat.