productes típics i tradicionals

Per a que et pugues endur tots aquells productes que t'han agradat i regalar tradició als teus amics i familiars. No oblides passar abans de marxar.

ametlla

L’ametlla és un fruit sec amb multitud de possibilitats, tant en cru com en torrat. Una gran font de minerals i proteïnes i un ingredient versàtil que s'adapta fàcilment a sabors dolços i salats. De totes les varietats d'ametlla, la més apreciada és l'ametlla Marcona, caracteritzada per la seva forma arrodonida i el seu dolç sabor. Esta varietat originària del litoral mediterrani, destaca pel seu incomparable sabor i gaudix d'un reconegut prestigi entre els experts culinaris. Altres varietats de l’ametlla arreu del territori són la Llargueta i la Xocolatera. Ressaltem l'us de l'ametlla en plats com la sopa d'ametlles i als forns en l'elaboració de molts dolços.

cirera

En aquesta zona les cireres són més menudes pel fet de créixer al secà però tenen un grau de dolçor superior que fa que siguen molt apreciades en tota Espanya i que s'exporten a França i Alemanya. La cirera, rica en vitamines i minerals, destaca per la seva riquesa en antocians, uns pigments que, a més de donar-li color, posseeixen un alt poder antioxidant que retarda l'envelliment cel·lular i l'aparició de malalties degeneratives i el càncer. Els mesos de juny i juliol són l'època ideal per aprofitar les propietats d'aquest fruit, coincidint amb la celebració de la reconeguda Fira de la Cirera a La Salzadella.

embotits i carn

Partint de les millors matèries primes, unint els mètodes tradicionals d'elaboració amb la més sofisticada tecnologia i sota rigorosos controls higiènics i sanitaris, els embotits i carns del Maestrat són portadors d'un valor afegit que saben apreciar els seus consumidors. La carn és protagonista en moltes cuines i cases del Maestrat: conill, vedella, senglar però sobretot el que més predomina és el porc i el corder que donen pas a guisats i plats típics com l’olla, el tombet o la carn a la brasa acompanyada de bolets o caragols.


formatges

En este territori singular i natural, d'alt valor ecològic, es manté i actualitza la tradició en la cultura del formatge el qual s’elabora amb la llet procedent dels ramats dels ramaders del Maestrat. A més a més de valer-se d'una flora variada, la pastura extensiva té un estricte control veterinari, sanitari i alimentari. En la pròpia explotació ramadera Mas de la Creu, situada entre les muntanyes de Catí i Xert, s'elaboren amb llet crua i pasteuritzada d'ovella estos formatges, el principal productor es la formatgeria “La Planeta”.


garrofa

La garrofa és consumix des de fa segles i pot estar present en tota mena de plats, bona prova d’això són Les Jornades Gastronòmiques de la Cuina amb Garrofa de Cervera del Maestre. La garrofa és un llegum, procedent del garrofer caracteritzat pel seu gran contingut en sucres naturals, proteïnes i minerals (calci, sílice, ferro i fòsfor) .En l'actualitat s'està utilitzant la garrofa com a reemplaçament natural de la xocolata, ja que a més de tenir múltiples beneficis i la meitat de sucre, la garrofa té un gust semblant al cacau, pel que pot ser un substitut perfecte per calmar l'ansietat per menjar dolç.

melmelades

Les confitures són produïdes exclusivament amb sucre i fruita 100% natural provinent de collita pròpia. Els productors s'impliquen en el procés des del principi fins al final, des del cultiu, fins a la recollida i l'elaboració de les mateixes. En el cas de les cireres, per exemple, en primer lloc es recullen una per una i es classifiquen per després dedicar una part d'elles a la venda i un altra a la producció de melmelada de cirera artesanal. El mateix passa amb les figues, el codony, etc. Com a curiositat cal destacar que aquestes melmelades es denominen “Magistratus” que significa "del Maestrat"en llatí.

oli

L'oli d'oliva, també conegut com a or líquid, per la seva riquesa en propietats, es defineix com suc o suc oliós extret mitjançant mòlt i premsat exclusivament a través de procediments mecànics o físics de l'oliva. És ric en àcid oleic i pobre en àcids saturats i poliinsaturats. De forma natural els oli d'oliva contenen altres nutrients com: vitamina E i tirosol (polifenol), potents antioxidants que ajuden a preservar químicament els àcids grassos. La nostra zona, el Maestrat, és la zona d'Espanya on més oliveres mil·lenàries perduren. Van ser introduïts a la península pels romans i han arribat fins als nostres dies deixant un llegat històric sembrat en aquestes terres. D'aquestes oliveres s'obté un oli únic per la seva qualitat i sabor, capaç de diferenciar-se de qualsevol altre oli per la seva qualitat i sabor. L'exquisit oli procedent de les oliveres mil·lenàries del Maestrat ha donat la volta al món i és cada vegada més famós en el món gourmet, on la seva exquisida qualitat ha impressionat a xefs i sommeliers.

pastissos i pastes

Els dolços de les terres del Maestrat es caracteritzen per la seva elaboració casolana i la qualitat de les seves matèries primeres provinents de l’agricultura de proximitat. Destaquem l'ús de l'ametlla en l'elaboració de molts dels dolços, la carabassa emprada per a la confitura de "cabell d'àngel" i les delicioses figues i cireres utilitzades sobretot en pastisseria. Estos exquisits dolços els trobaràs en el forns i pastisseries dels nostres pobles del Maestrat durant tot l'any. A més a més, en dates assenyalades com Nadal, Pasqua o festes patronals, es pasten dolços típics com és el cas de la farinosa, les coquetes de Santa Quitèria o els bunyols de Sant Josep.

quallada

La quallada és un producte lacti, de textura cremosa, elaborat amb llet coagulada per acció del quall. La quallada es consumix habitualment a les postres i té un valor nutricional semblant al de la llet. La varietat de quallada valenciana és única i particular. És natural del Maestrat i Els Ports i , a diferència de la resta, s'elabora utilitzant la flor del card, que li conferix una textura molt més cremosa.

vi

Durant gairebé 500 anys les vinyes de Castelló i del Maestrat van ser el cultiu més extens de la província i eren reconegudes en països com França, Anglaterra o fins i tot Estats Units. Però en el segle XIX-XX amb l’arribada de la fil·loxera es va arruïnar aquest ric cultiu. En els darrers anys, les poblacions de Canet Lo Roig, Tírig i Sant Mateu han assumit el repte del cultiu de la vinya i tot el procés de l'elaboració del vi fins l’embotellament. De la vinya a l’ampolla! En els “trossos” de vinya es mimen les varietats de Garnatxa negra macabeu,la Garnatxa blanca (varietat reduïda en Espanya ),Carinyena negra i blanca, Escanadella i Verdiguell entre d’altres.